Trans Link Systems (TLS) detecteert momenteel tientallen gekraakte OV-chipkaarten per week. Dat bevestigt het OV-chipbedrijf tegenover Webwereld. Als TLS een mogelijkheid ziet om de fraudeurs te achterhalen wordt meteen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Tientallen aangiftes

TLS wil geen aantal aangiftes noemen, volgens de NS gaat dat ook om “tientallen per week”, aldus een woordvoerder. “Dat zijn er dus niet veel. Er zijn meer zwartrijders op één dag bijvoorbeeld.”

TLS blokkeert nu zo snel mogelijk de kaart als ze fraude constateren, meestal na een dag of twee. Dat betekent echter dat sommige fraudeurs niet achterhaald kunnen worden. Tenzij ze zo dom zijn om een persoonlijke kaart te hacken. Of een anonieme kaart waarmee ze vóór de kraak elke dag (ook) op hetzelfde traject reisden.

Reispatroon verraadt fraudeur

Want aan de hand van het reispatroon worden de fraudeurs achterhaald. Zo werd vorig jaar ook de tot nog toe enige veroordeelde OV-chipkaarthacker gepakt. Hij forensde met zijn gekraakte kaart en was daardoor aan de hand van videobeelden op de instap- en uitstapstations eenvoudig te identificeren.

Zowel TLS als de NS bevestigen dat dit scenario vaak voorkomt. “Als we denken dat die persoon te achterhalen is, doen we aangifte,” aldus de zegsvrouw van TLS.

De NS woordvoerder: “Je zal verbaasd staan wat ze bij TLS voor domme dingen zien langskomen. Jullie doen alsof het heel makkelijk is om de OV-chipkaart te kraken, maar het is ook heel makkelijk om fouten te maken. Des te meer reden om het gewoon niet te doen.”

Geen vervolging

Donderdag waarschuwde NS-topman Bert Meerstadt OV-chiphackers streng. ''We nemen alle maatregelen tegen mensen die het systeem bedriegen en oneerlijk zijn. Bij iedereen bij wie we het ontdekken wordt automatisch vervolging ingesteld'', aldus Meerstadt volgens het ANP.

Maar dat is wat al te stellig. De zegsman van de NS benadrukt dat het gaat om aangiftes. “Hij bedoelt: als iemand fraudeert met de OV-chipkaart kan hij rekenen op een aangifte daarvan bij justitie.” Bovendien doet TLS dat, en niet de NS zelf, erkent het treinbedrijf. Of er überhaupt tot vervolging wordt overgegaan is weer een heel andere kwestie. Die beslissing is aan het OM. Dat was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Kamer ongerust

Onlangs ontstond na onthullingen van nieuwe, eenvoudige kraakmethoden wederom politieke onrust. Na een motie beloofde minister Schultz van Infrastructuur binnen een maand de Kamer te rapporteren over de gevolgen van de hacks. Tot die tijd is het verder uitfaseren van de strippenkaart geschorst. Dat rapport wordt binnen twee weken verwacht.

Update: Alinea over 'ingeslikte kaarten' verwijderd. Dit had ANP verkeerd gerapporteerd en daarna gecorrigeerd.

Update 21.00 uur: Het Openbaar Ministerie zegt niet te begrijpen waar de aantallen die de NS noemt vandaan komen. Er is eerder deze week bij het parket Utrecht welgeteld één keer aangifte gedaan door TLS, dat gaat over één gekraakte OV-chipkaart.

Eind januari is er eveneens aangifte gedaan. Dat betreft wel meerdere kaarten en trajecten, bevestigt het OM. Hoeveel precies, wil de woordvoerster 'in het kader van het onderzoek' niet kwijt. Deze aangifte houdt echter verband met het onderzoek dat leidde tot verschillende publicaties over nieuwe, eenvoudige hacktools.