Tim Cook blijft bij z'n standpunt dat het ontwikkelen van een ontgrendelingssysteem voor de FBI "gevaarlijk precedent" is. Ook het argument dat de software specifiek gemaakt zou kunnen worden voor de geraakte iPhone 5c veegt hij in een nieuwe open brief van tafel:

"De digitale wereld verschilt gigantisch van de fysieke wereld. In de fysieke wereld kan je iets vernietigen en dan is het weg. In de gititale wereld zou iers keer op keer kunnen worden gebruikt, ook op andere apparaten," aldus Cook.

De CEO laat verder weten dat verschillende agentschappen al aan hebben gegeven honderden iPhones te hebben die door Apple ontgrendeld zouden moeten worden als de FBI de zaak wint.

"In de fysieke wereld zou zoiets neerkomen op een 'master-key' waarmee honderden verschillende sloten zouden kunnen worden geopend. Apple zou uiteraard z'n best doen deze sleutel te beschermen maar in een wereld waar onze data constant in gevaar is, zou deze sleutel continu worden aangevallen door hackers en cybercriminelen."

Cook versterkt dit argument door te zeggen dat het beter is zoiets niet te maken. "Nogmaals, de enige manier om te voorkomen dat zo'n krachtige tool in de verkeerde handen valt, is door deze tool nooit te maken."

Op de volgende pagina: Wel of geen publiciteitsstunt?

Publiciteitsstunt

Ook de beveiligingsexperts en FBI-medewerkers krijgen er van langs. Vorige week meldden zij dat Apple's starre houding vooral te maken heeft met imagoverlies en dat het in het verleden autoriteiten wel degelijk hielp met het ontgrendelen van iPhones.

"Dit is pertinent onwaar, onze klanten gaan altijd voor. Als wij altijd maar zouden doen wat de overheid van ons vraagt (het maken van een achterdeur in onze producten) zouden wij een hoop goede burgers, die zich aan de wet houden, blootstellen aan risico's." Cook zegt verder dat het blootstellen van consumenten aan deze risico's in sommige gevallen zelfs onwettig is.

Daarnaast wordt ook de claim dat Apple in het verleden 70 iPhones heeft ontgrendeld naar het land der fabelen gewezen. "Wij ontvangen regelmatig verzoeken van autoriteiten om mee te werken en wij hebben een team dat zich 24/7 bezighoudt met deze verzoeken," Schrijft Cook "Wij hebben in het verleden wel data van apparaten, waar een systeem lager dan iOS 8 op staat, geëxtraheerd op verzoek van de rechter, [maar wij hebben de toestellen niet ontgrendeld]."

In de brief wordt verder nog gemeld dat Apple al heeft gedaan wat het kon en de autoriteiten zo goed mogelijk heeft geholpen. "We hebben alle informatie van het toestel overhandigd [...] inclusief een backup van de iPhone."

Daarnaast hebben de medewerkers van Apple aangeboden het toestel te pairen met het laatst verbonden netwerk zodat er een recentere backup kon worden gemaakt. Helaas bleek het AppleID-wachtwoord te zijn gewijzigd waardoor dit niet meer mogelijk was. De iCloud-diensten konden niet meer worden bereikt.

In de brief wordt benadrukt dat Apple geen enkele sympathie heeft voor terroristen, maar dat de autoriteiten nu simpelweg om informatie vragen die Apple niet meer heeft.