Apple-ceo Tim Cook zegt dat inlichtingendienst NSA geen toegang heeft tot Apple-severs. "Er is geen achterdeur. Ze zouden ons in een doos op straat moeten zetten om dat te laten gebeuren, en dat gaat niet gebeuren", zegt Cook tegen tv-zender ABC News.

"Veel van wat er gezegd is is niet waar", aldus de Apple-baas over de berichtgeving over de spionage van grote internetbedrijven door de inlichtingendienst. Wat er precies niet klopt, zei hij dan weer niet. Desondanks wil Cook 'transparant zijn' over het onderwerp. Amerikanen zouden zich meer op hun gemak voelen als bedrijven meer over de afluisterpraktijken zouden mogen vertellen.

Wel iPhone-backdoor

Eind december kwam naar buiten dat de NSA een speciale tool zou hebben ontwikkeld voor het implanteren van een backdoor in iPhones. ANT, de afdeling van de NSA die zich richt op het afluisteren van hardware, had al in 2008 een oplossing gecreëerd voor het afluisteren van smartphones, en ook voor de eerste iPhone. Dat staat in de productencatalogus van de NSA.

FISA-geheimzinnigheid

Apple is een van de grote internetbedrijven die sinds de onthullingen over de aftappraktijken van de NSA pleit voor wetswijzigingen die voor minder privacy-inbreuken moeten zorgen. President Obama kondigde vorige week een pakket hervormingen aan die de mogelijkheden van de NSA iets aan banden leggen. Volgens privacyvoorvechters gaan die maatregelen echter niet ver genoeg.

Apple heeft eind vorig jaar samen onder meer Google en Facebook ook geageerd tegen de geheimzinnigheid zijn rond het verzamelen van data door overheidsdiensten via de omstreden FISA-wet. De via de rechter afgedwongen afgifte van persoonlijke gegevens van gebruikers van internetdiensten mochten niet door de bedrijven worden gekwantificeerd, maar alleen worden gemeld in bijvoorbeeld een kwantificatie als "ergens tussen de 0 en 1000".