Op onze oproep van vorige week, waarin we het Meldpunt XP in het leven riepen over het gebruik van Windows XP bij overheden, instellingen en bedrijven, kwamen diverse reacties. Natuurlijk is onze redactie daarmee aan de slag gegaan en we geven hier een update over de status ervan.

Een van de tips liep uiteindelijk op niets uit, helaas. Onze tipgever meldde dat in het ir. Topshuis de bediening van de stormvloedkering op de Neeltje Jans op Windows XP zou draaien, maar Rijkswaterstaat Zee en Delta ontkent dat. "De bediening van de Deltawerken werkt via een geheel eigen systeem en zeker niet op Windows."

Ziekenhuis op Windows XP

Een andere tipgever zegt dat in het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen "volop XP" wordt gebruikt. We zijn inmiddels via de afdeling communicatie bij het hoofd ICT van het ziekenhuis terecht gekomen, waar we de vragen hebben gedeponeerd. Het gaat er daarbij natuurlijk niet alleen om of er XP wordt gebruikt, maar vooral waarvoor en in combinatie waarmee. We houden jullie over de voortgang op de hoogte.

Twee tips over de gemeente Tholen, die eveneens "volop XP" gebruikt, wel een plan heeft op dit jaar te migreren en daarnaast gelijk een oude Office-versie zou aanpakken. Daar hebben we notie van genomen, maar geen aparte actie voor ondernomen. Want aankomende maandag komen we met een groot nieuwsverhaal over het gebruik van Windows XP in gemeenten in Nederland en dat is schrikbarend. Met name de laconieke houding van de lokale overheden valt op.

Honderdduizenden pc's op XP

Tienduizenden zo niet honderdduizenden pc's in overheidsland draaien nog XP en het ziet ernaar uit dat over een jaar dat aantal nauwelijks verandert. Meer daarover dus aankomende maandag.

Ondertussen zijn nieuwe tips welkom! Via [email protected] kan iedereen, anoniem of niet, zijn tips kwijt.

Een leven zonder Windows XP. Webwereld en Computerworld brengen in de maand februari onder de naam XPocalypse de gevolgen in kaart van het besluit van Microsoft om de ondersteuning op het meest populaire besturingssysteem ooit te stoppen. Volg het dossier XPocalypse en geef je mening!