Trans Link Systems (TLS) wilde dat de website OV-chipkaart.org van het internet verdwijnt. Op de wiki staat de nodige informatie die zowel kan worden gebruikt voor het uitlezen als het beschrijven van de kaart. Het bedrijf beschuldigt de student achter de site van fraude.

Offline

Na de site een half jaar lang te hebben gedoogd, was vorige week de maat voor TLS vol en volgde een sommatie (pdf). De eis is het van het internet halen van de website en deze ook niet meer online zetten. De student en beheerder van de site Don van Gent heeft inmiddels gehoor gegeven aan de vordering.

Een van de dreigementen van TLS was om alle procedurekosten op de student te verhalen. Dat zou volgens de advocaat mogelijk zijn, omdat Van Gent ook inbreuk maakt op het intellectueel eigendom van de chipkaartfabrikant. Op de site was namelijk een verbastering van het logo te zien. Voor van Gent genoeg reden om op zwart te gaan. “Jammer, maar helaas. Als student kan ik de strijd niet aan. De risico's zijn te groot”, vertelt hij tegenover NU.nl.

Online

Op de pagina staat nu dat Van Gent is “bezweken onder juridisch geweld” en heeft hij het OV-chipkaartlogo nog verder aangepast. De parodie lijkt nu veel minder op het originele logo, waarbij hij vraagt: “En ehhh, TLS, is het logo zo wel goed?”

Bij PC-Active en hackers valt de zet ongelofelijk slecht. Het tijdschrift heeft inmiddels besloten het Wiki met technische informatie ook te gaan hosten. Hackers hebben nog sneller actie ondernomen. Ze hebben direct een site opgetuigd. Gelukkig had men met enige regelmaat kopieën gemaakt, omdat ze de bui zagen hangen.

De personen achter de hackerssite vertellen Webwereld dat ze kopieën van deze site ‘en wel meer’ achter de hand hebben. “TLS moet kappen met legitiem onderzoek te frustreren.”