Het muziekbeveiligingsbedrijf kwam begin deze maand negatief in het nieuws na een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Het gaat om de beveiligingstechiek Cactus Data Shield van Midbar. Met behulp van deze techniek wordt er ruis toegevoegd aan een cd. Wie deze cd normaal in zijn stereosetje afspeelt, heeft hier – als het goed is – geen last van, maar bij het (illegaal) kopiëren van het schijfje op de computer ontstaan de problemen. Cd-drives in computers zijn namelijk veel gevoeliger voor foutjes waardoor deze niet gecorrigeerd worden. Het resultaat: een gekopieerde cd vol ruis. Volgens een artikel in de New Scientist was dat nog niet alles. Boxen zouden in het ergste geval kunnen ontploffen, zo meldde het blad. Sony zou al interesse in de technologie hebben getoond. Hierna brak de commotie los. Experts vroegen zich af of een dergelijke technologie wel wettig was. Wie zou er voor de schade moeten opdraaien als een consument inderdaad – via zijn bekende toegestane kopietje voor eigen gebruik – zijn boxen zou opblazen? Ondertussen lieten fanatieke thuiskopieerders hun bekende riedeltje horen: elke muziekbeveiliging is te kraken. Maar New Scientist is bij nader inzien niet zo zeker van haar zaak, zo schrijft The Register. Het blad heeft – onder druk van de juristen van Midbar, zo vermoedt The Register – een rectificatie op het stuk geplaatst. De teneur hiervan: er is geen gevaar voor de afspeelapparatuur.

Onacceptabel

Midbar zelf zou zoiets naar eigen zeggen totaal onacceptabel vinden. En New Scientist schrijft berouwvol, overduidelijk ingefluisterd door juristen: "Er is niets in deze technologie – in het verleden, heden of toekomst – dat potentieel gevaarlijk voor de afspeelapparatuur zou kunnen of moeten zijn." Ondertussen blijft Midbar – een ook concurrent Macrovision met haar SafeAudio-techniek - aardig aan de weg timmeren. Het bedrijf maakte deze week bekend dat al meer dan 1 miljoen cd's op de Europese markt zijn gebracht die voorzien zijn van de Cactus-techniek. Midbar benadrukt dat de beschermde schijven zonder hoorbaar verlies in geluidskwaliteit op elke cd-speler zouden moeten kunnen worden afgespeeld. Vorig jaar blies muziekuitgever BMG de plannen met Midbar nog af omdat om sommige afspelers – met name cd-spelers in auto's – wel degelijk geluidsverlies lieten horen. Maar dat is nu voorbij, belooft Midbar.

Niet meer rippen

Maar er is nog een ander problemen, nog afgezien van de vraag of de beveiliging gemakkelijk te kraken is of niet. De consument zet nu nog graag de muziek van een cd om in mp3-formaat om het af te spelen op een pc. Dat zou met de beveiliging niet meer kunnen. Volgens Jupiter-analist Aram Sinnreich moet de muziekindustrie de consument op de een of andere manier compenseren als hij zijn cd niet meer op elk apparaat kan afspelen (bijvoorbeeld een mp3-speler). "Als een industrie probeert een nieuwe techniek in te voeren, hebben zij historisch gezien alleen succes als ze iets toevoegen aan het nieuwe formaat, en niet om functionaliteit van het oude formaat af te halen", zo zegt Sinnreich tegenover CNet.