Het bestaan van het tweede onderzoek is onthuld door minister Ivo Opstelten in reactie op Kamervragen. Die zijn in juli ingediend door Groen Links, ter aanvulling op Kamervragen van de VVD. De minister van Veiligheid en Justitie doet beide reeksen vragen af met dezelfde boodschap: "geen commentaar".

E-mailopslag

“Deze vragen kunnen niet beantwoord worden zonder dat de resultaten van twee thans nog lopende onderzoeken bekend zijn", schrijft minister Opstelten. Hij geeft in zijn 'beantwoording' aan dat de Rijksrecherche toch nog een onderzoek uitvoert. De politie-instantie die eerder het eigen onderzoek afdoende achtte, is alsnog “verzocht aanvullend onderzoek te doen naar de bewaring van de e-mail waar het PDF-document onderdeel van uitmaakt".

“Daarbij zal onderzoek worden gedaan naar de betreffende e-mail en e-mailaccount en getracht worden een reconstructie te maken van hetgeen precies is gebeurd met dit PDF-document", laat de minister los. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit tegenover Webwereld. Woordvoerster Nicolette Stoel doet het echter af als "een paar aanvullende vragen", die komen bovenop het eerdere onderzoek dat de Rijksrecherche al had uitgevoerd.

NFI weet van niets

Dit nieuwe onderzoek loopt nu, bevestigt de OM-woordvoerster. Zij interpreteert het niet als een compleet nieuw onderzoek, wat minister Opstelten wel suggereert in zijn schriftelijke reactie op de Kamervragen. Die beantwoording heeft ook nog eens op zich laten wachten. Het ministerie heeft het begin vorige maand uitgesteld omdat “nog niet alle benodigde informatie ontvangen is".

Ondertussen loopt er al een onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Die onderzoeksspecialist weet niets van het door Opstelten onthulde tweede onderzoek. “Dat is bij ons tot op heden niet bekend", reageert NFI-woordvoerster Eef Herregodts op vragen van Webwereld.

Ophef over dataverlies

Het NFI is eind juli door het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Dit na ophef over de gewiste PDF, de onvindbare informatie daarin, het feit dat de politie daarmee de Archiefwet heeft overtreden, en de aanvankelijke weigering van een extra zoektocht.

De vraag is wat er in het doorgemailde PDF-document staat dat is verstuurd naar aanleiding van de wapenvergunningsaanvraag van Tristan van der Vlis. Die vergunning is verleend ondanks dat er bij de politie bekend was dat de aanvrager psychische problemen had. Het is onbekend of die informatie überhaupt is doorgekomen.

'Verontrustend patroon'

Eerst heeft de politie gesteld dat het bewuste, drie jaar oude document “niet meer te openen" was. Navraag door Webwereld heeft echter geleerd dat het bestand is gewist. Vervolgens heeft de politie nog gesteld dat de eigenlijke informatie niet is verdwenen maar alleen niet terug te halen valt. De informatie over de psychiatrische opname in 2006 van de latere pleger van de Alphense moordpartij zou nog wel ergens in het politiesysteem zitten.

Het tweede onderzoek is ook een verrassing voor GroenLinks. “We wachten de uitkomst daarvan wel rustig af", reageert een woordvoerder. “Dit past wel in het verontrustende patroon van de verstrekking van wapenvergunningen." De woordvoerder stelt dat dit zich niet beperkt tot het verdwenen PDF-bestand, maar dat het gaat om de hele procedure rondom het verkrijgen van vergunningen en van de wapens zelf.