De Nederlandse regering heeft geld gevraagd en gekregen van de Europese Commissie om een database op te zetten met de reisgegevens van alle Nederlanders. Dat stelt Gerard Schouw, Tweede Kamerlid namens D66. Hij heeft vragen gesteld aan minister Opstelten.

Opstelten kwam eind vorig jaar met het plan om de reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan in een grote database. Dat stuitte toen op veel verzet van D66 in de Tweede Kamer. De minister zegde destijds toe de Tweede Kamer nader te informeren voordat hij over zou gaan tot het aanleggen van die database.

'Nederland heeft al geld aangepakt'

"Maar nu blijkt dat Nederland al geld van de Europese Commissie heeft aangenomen voor het opzetten van dit reisregister", zegt Schouw nu, die verder zegt hierover "verontrust" te zijn. "Is hij al begonnen met de bouw van het reisregister? En zo ja, waarom is de Kamer niet geïnformeerd." Schouw vindt een dergelijke database "veel te ver" gaan.

"Het raakt op zoveel wijzen de privacy van vooral onschuldige Nederlanders dat het middel niet in verhouding staat tot het doel. De minister zegt een dergelijke database te willen in het kader van terrorismebestrijding, maar het lijkt mij zwaar overtrokken om alle gegevens van alle reizigers jarenlang op te slaan."

Is Nederland nu verplicht om een database te bouwen?

Schouw wil nu weten wat er precies is afgesproken met de Europese Commissie en of er een verplichting is. "Bent u reeds aangevangen met het aanleggen van de zogeheten Passenger Information Unit en de door u voorgenomen database? In welk stadium bevindt de aanleg zich en wanneer bent u voornemens deze database in gebruik te laten nemen door opsporingsdiensten?"

Ook wil Schouw weten of de privacywaakhond van de Europese Unie zich al over de plannen heeft gebogen. "Zo ja, kunt u de Kamer een afschrift van het advies van de European Data Protection Supervisor toesturen? Bent u nog voornemens het College Bescherming Persoonsgegevens te raadplegen?"

Om enkele jihadisten te pakken

Met het opslaan van de reisgegevens van alle Nederlanders wil Opstelten de bewegingen van enkele tientallen zo geheten jihadisten uit Nederland volgen. Het gaat om alle reisgegevens, dus waar Nederlanders op vakantie of op zakenreis gaan, via welke route en van welke plaats.