TomTom-baas Harold Goddijn laat in een mail aan alle gebruikers weten dat de data die het vergaart via de gsm-module van TomTom-apparaten niet meer bij de politie terecht mag komen. Woensdag ontstond ophef omdat bleek dat de politie deze data gebruikt om de beste plek voor flitspalen of andere snelheidscontroles te bepalen.

Niet gelukkig

“Wij hebben dit soort gebruik niet voorzien en veel van onze klanten zijn er ook niet gelukkig mee. We zullen daarom bepalingen opnemen in onze licentievoorwaarden om dit type gebruik in de toekomst te voorkomen,” schrijft Goddijn.

Hij benadrukt verder dat de privacy van gebruikers is beschermd: “Alle verkeersdata die wij ontvangen is anoniem en op geen enkele wijze terug te voeren naar een apparaat of gebruiker. Niet door ons en niet door de politie.”

TomTom zal, al dan niet via het bedrijf Via.nl, de data van verkeersstromen wel blijven leveren aan gemeenten en provincies. “Zo kunnen ze zien hoe en waar files ontstaan en kunnen ze gerichte maatregelen nemen die de verkeersdoorstroming bevorderen en onze wegen veiliger maken.”

Bekijk flitscamera's

Om het beeld van TomTom dat met de politie samenwerkt te kantelen raadt de topman nog aan om de actuele locatie van flitscamera’s op de TomTom te zetten via de updatesoftware HOME.