Thuisbezorgd.nl schat de schade van de serveraanval op 200 duizend euro, meldde directeur Jitse Groen zondagavond. Zo'n 2500 bezorgrestaurants in Nederland zijn aangesloten bij Thuisbezorgd.nl. De serveraanval vond plaats tijdens de drukste periode van 18 tot 21 uur.

Adminpoorten

"Ons technische team probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd", aldus Groen tegen Webwereld. "We zijn niet gehackt, maar aangevallen. Bovendien betrof het niet de website, de frontend, maar de achterkant. Een voor één werden onze verzendmethoden onderuit geschoffeld. We verbinden met restaurants via diverse faxservers, verbindingsservers voor software en terminals, enzovoort. Vooralsnog zien we een absurd aantal connecties naar administratieve poorten die alleen wij gebruiken."

"Ik heb niet de illusie dat we de hackers kunnen achterhalen, of, in het geval we er wel achter komen, dat het zin heeft daar aangifte van te doen", aldus Groen. "De prioriteit ligt nu bij het uitleggen aan bezorgrestaurants wat er mis ging en het voorbereiden van een compensatieregeling voor consumenten. Dit heeft wat haast nodig omdat het er erg veel zijn."

1 miljoen bezoekers

Thuisbezorgd.nl trekt circa 1 miljoen unieke bezoekers per maand en draaide vorig jaar 45 miljoen euro omzet. Sinds eind 2009 heeft de site een gps-volgsysteem, waarbij bij sommige restaurants op een routekaart kunnen zien waar de bezorger zich bevindt. De site heeft ook een mobiele versie en mobiele apps. Thuisbezorgd is ook actief in België, Duitsland en Engeland onder de namen Pizza.be, Lieferservice.de en Pizza.co.uk.