Mpack is een toolkit voor hackers en wordt verantwoordelijk gehouden voor honderdduizenden besmette computers.

De Mpack-toolkit was aanvankelijk alleen bedoeld voor de Russische markt. "Maar vandaag de dag nemen steeds meer mensen uit andere landen contact met ons op, omdat ze het pakket willen kopen", vertelt één van de drie Russische ontwikkelaars van de Mpack toolkit, die zich bedient van het pseudoniem DCT, aan Securityfocus.

Volgens DCT is het succes te danken aan de artikelen die de antivirusbedrijven aan de tool hebben geweid. Met de publiciteit nemen echter ook de gevaren toe, erkent DCT.

"Binnenkort zullen we het project moeten beëindigen. Hoe meer mensen over de toolkit weten, hoe liever de autoriteiten ons te pakken willen krijgen."

De makers van de Mpack-toolkit verdienen geld door hun gereedschap (voor 700 tot 1.000 dollar) te verkopen. Nieuwe modules kosten 100 dollar.

Volgens DCT betalen de makers van de Mpack 'af en toe' voor 0day-exploits. Voor een goede exploit wordt gemiddeld tienduizend dollar neergeteld. Daarnaast maken ze gebruik van reeds bekende exploits en proof of concept code. Bron: Techworld