Die harde kritiek is afkomstig van Simon Clausen, CEO van PC Tools. Clausen meent dat volume niet langer een goede maatstaf voor het meten van het gevaar dat uitgaat van bepaalde malware. "Er zijn inmiddels andere factoren die voor het classificeren van de grote threats net zo belangrijk zijn als volume en misschien wel belangrijker", zo verklaart hij tegenover Techworld.com.

Als voorbeeld van een virus dat ten onrechte vaak hoog scoort in top10-lijstjes noemt PC Tools het vier jaar oude Netsky. In 2004 bereikten vijf van de varianten van dit virus de door Sophos opgestelde toptien van dat jaar – en ook nu nog komt Netsky regelmatig voorbij in malware-overzichten. Volgens PC Tools vormt de malware echter nauwelijks een gevaar.

In plaats van lijstjes louter gebaseerd op volume moeten anti-virusbedrijven meer parameters bij hun maandelijkse gevarenanalyse betrekken, stelt PC Tools. Het zal niet verbazen dat het Australische security-bedrijf met zijn eigen ThreatExpert-systeem het goede voorbeeld geeft en ook zaken als ontwerp en payload meeneemt.

Sophos is het oneens met de kritiek van PC Tools. "Het feit dat Netsky nog steeds zo veel voorkomt, is wel degelijk erg belangrijk", stelt Carole Theriault van Sophos. "Het laat namelijk zien dat er veel computergebruikers zijn bij wie de beveiliging afwezig is of totaal tekortschiet."

Overigens lijkt het erop dat het gewicht dat (internet)media toekennen aan de maandelijkse lijstjes met de meest voorkomende virussen in de loop der jaren is afgenomen. Dat heeft zonder twijfel te maken met de afname van het aantal grote uitbraken van snel om zich heen grijpende e-mailvirussen. Virussen zoals SoBig, Klez en BugBear zorgden zeker in de eerste jaren van deze eeuw voor de nodige overlast bij eindgebruikers.