The Onion Routing (TOR) is een manier om internetverkeer via verschillende servers over de hele wereld te leiden, zodat het haast onmogelijk wordt om te achterhalen waar iemand die een bepaalde site bezoekt vandaan komt. Door het verkeer tussen de servers te versleutelen wordt er een soort van beschermende schil van verschillende lagen opgeworpen tussen verzender en ontvanger van informatie.

Privacy niet gegarandeerd

Op die manier is het mogelijk om zo goed als anoniem te surfen. Dat is op dit moment ook mogelijk via de Firefox-plugin Torbutton en de installatie van TOR-software. Volgens TOR-ontwikkelaar Mike Perry leidt vooral het installeren van extra software tot verwarring en onnodig extra werk voor gebruikers. Het is erg onduidelijk in welk openstaand tabblad wel gebruik wordt gemaakt van TOR en in welke niet. Potentieel leidt dit tot privacy- en anonimiteitsproblemen.

Daarom heeft Perry besloten het Torbutton project stop te zetten en een eigen versie (fork) van Firefox te ontwikkelen. De Torbutton wordt verwijderd van de addon/pagina van Firefox/maker Mozilla, maar blijft voor experts wel nog extern te downloaden. Mochten de beveiligingsrisico┬┤s te hoog worden, dan wordt het Torbutton-project helemaal verwijderd. Updates van Firefox en bugfixes hebben namelijk grote invloed op de werking van Torbutton.

Beste oplossing

Vooral die technische bezwaren "dwingen ons op korte termijn in de richting van een Firefox-fork", schrijft Perry. Door een eigen versie van Firefox te lanceren worden de problemen afgevangen. Het Tor-project hoeft zo voortaan niet meer te wachten op de uitrol van nieuwe Firefox-versies, maar het kan eventuele bugs snel zelf repareren. "We kunnen kiezen om moeite te steken in de UI van Torbutton om gebruikers beter te onderwijzen in het gebruik van onze bijzonder beperkte tunnelvisie als het aankomt op designbeslissingen. En we kunnen de steeds vreemder wordende Firefox bugs oplossen. Of we kunnen ons gebruikersmodel heroverwegen en proberen onze software simpeler te maken", redeneert Perry.

Omdat er niet genoeg mankracht is om beide te doen, is er gekozen voor de simpelste en makkelijkste oplossing: een eigen Firefox-variant. Op dit moment zijn er nog wat nadelen aan het plan voor een Tor Browser. Er wordt aan gewerkt om die uit de weg te ruimen en dan moet de browser zo snel mogelijk af zijn. de nadelen zouden volgens Perry vooral betrekking hebben op gevorderde gebruikers met specifieke wensen, maar zij zullen in staat zijn de nodige instellingen handmatig in te regelen. Over mogelijke oplossingen wordt gediscussieerd.

Op dit moment is er wel een versie van Firefox te downloaden waarbij TOR wordt gebundeld. Binnenkort moet dit dus uitmonden in een volledige, onafhankelijke fork.