"Door een bridge op te zetten doneer je bandbreedte aan het Tor-netwerk en verbeter je de veiligheid en snelheid waarmee gebruikers toegang krijgen tot het internet", blogt The Onion Routing (Tor) medewerker Rana. Het is de bedoeling om mensen zover te krijgen dat ze zoveel mogelijk bridges aanmaken.

Automatisch

Een bridge fungeert als een eerste toegangspunt (hop) in een circuit en stuurt alleen verkeer door naar andere verdeelpunten in het netwerk. Ze worden niet opgenomen in de hoofd directory waardoor het vrij lastig wordt om er een te vinden. Maar omdat er geen openbare lijst is van bridges zijn ze ook moeilijker te blokkeren.

Het cloud team van tor heeft images gemaakt waardoor een bridge "binnen enkele minuten" geïnstalleerd kan worden in de Amazon EC2 cloud. "De images zijn geconfigureerd met automatische package updates en port forwarding, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat Tor niet werkt of dat de server geen beveiligingsupdates krijgt", belooft Rana.

Eerste jaar gratis

Als de brug is geslagen zal hij automatisch online komen en checkt Tor of hij van buitenaf bereikbaar is. Daarna wordt er een bericht gestuurd aan de brugautoriteit zodat zij weten dat er een nieuwe toevoeging aan het netwerk is. Vervolgens wordt het adres van de brug aan gebruikers gegeven.

Alle nieuwe Amazon-klanten kunnen een jaar lang gratis gebruikmaken van een zogenaamde micro instance in de EC2 cloud. Tor heeft de software zo ingesteld dat ze niet over de maandelijkse maximale bandbreedte heen gaan. Wie al gebruik maakt van de EC2-cloud kan ook meedoen, maar dan kost het wel 30 dollar per maand.

Tor heeft gekozen voor Amazon omdat hun cloud de enige is die op dit moment het gebruik van images toestaat. Wel wordt er gekeken naar andere clouds die naar verwachting binnenkort ook het gebruik van images zullen toestaan.