Het Tor-project kondigt aan dat er deze maand knooppunten zijn gedetecteerd die een aanval uitvoerden om gebruikers te deanonimiseren. De Tor-makers hopen dat dit een lompe onderzoeksmethode was van de twee onderzoekers die eerder deze maand het zwijgen zijn opgelegd over een kwetsbaarheid in Tor om gebruikers te onthullen.

Onderzoekers communiceren nauwelijks

De aanvallers gebruikten een aangepast relay-signaal met verwijzing naar een hidden service. Dit signaal kon vervolgens gemonitord worden terwijl het opgetuigde knooppunten kruist. Tor probeert al enkele maanden precieze informatie te krijgen van de onderzoekers die volgende week op Black Hat zouden presenteren. Het duo gebruikt op z'n minst een soortgelijke methode, waarna Tor op zoek is gegaan naar malafide knooppunten.

[ask]Heb je vragen over Tor?[/ask] "Ze hebben onze e-mails de laatste tijd niet beantwoord, dus we weten het niet zeker", staat te lezen op het blog van het Tor-project. Hoe het ook zij, Tor heeft de aanvallende knooppunten van het netwerk gegooid en een software-update uitgebracht om de methode te dwarsbomen. Ook houdt de nieuwe Tor-versie bij als een soortgelijk signaal langskomt, waardoor gebruikers kunnen zien dat er mogelijk iets niet in de haak is.