Wie de site youhavedownloaded.com bezoekt krijgt, als het ip-adres voorkomt in de database van de site, een overzicht van de torrents die hij heeft gedownload. De makers claimen dat ze informatie verzamelen van tussen de 4 en 6 procent van alle torrentdownloads ter wereld en "ongeveer 50 procent van alle downloads die via lokale trackers en lokale netwerken lopen". Ongeveer een kwart van de torrents wordt via een semi-privaat netwerk gedownload en ongeveer 20 procent van de geregistreerde torrents in de database wordt gedownload via publieke trackers.

Grap

Volgens de makers is de gemaakte crawler echt, maar gaat het verder om een grap. "De privacy policy, de contactpagina - het is allemaal een grap", staat te lezen op de site. Een van de voornaamste doelen zou zijn om mensen de gelegenheid te geven om te traceren wie van hun vrienden illegale bestanden downloadt. Ook zou er een api zijn die onderzoekers toegang geeft tot de database.

"We kwamen op het idee om een crawler zoals deze te bouwen en te onderhouden voor minder dan 300 dollar per maand", melden de makers. "Er was maar één manier om te bewijzen dat onze theorie werkt: hem in de praktijk brengen."

Onverantwoordelijk

De makers voegden de daad bij het woord. "Dus nu hebben we een grote crawler, maar we wisten niet wat we er mee moesten doen, dus besloten we er een grap van te maken." Wie een beter idee heeft wat er kan met de crawler wordt opgeroepen om dat te melden.

Op de website blijkt dat niet iedereen de grap kan waarderen. Hoewel de dienst naar eigen zeggen niets kwaads in de zin heeft, zien mensen wel degelijk problemen. Verschillende mensen noemen de actie onverantwoordelijk.