Linux-kernel bewaker Linus Torvalds, die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen, haalt ongemeen fel uit naar Red Hat, die de Linux-kernel wil aanpassen zodat het Microsoft's omstreden opstartslot Secure Boot ondersteunt. Hiervoor heeft Red Hat code ingediend zodat de kernel binaries die door Microsoft zijn gesigned kan verifiëren.

Bootslot verdeelt community

De Linux-gemeenschap is al langer sterk verdeeld over het wel en wee van een beveiligde boot. Torvalds standpunt is duidelijk: aan 'mijn' kernel geen Microsoft-polonaise. “Jongens, dit is geen pijpwedstrijd…Als Red Hat Microsoft wil deepthroaten, dan is dat jullie probleem", sneert Torvalds in de Kernel-mailinglist richting Red Hat-ontwikkelaar David Howells.

Torvalds wijst erop dat de kernel al certificaatstandaard X.509 ondersteunt, en dat Microsoft zijn eigen systeem heeft ontwikkeld, Authenticode, schrijft H-Online. Het ondersteunen van externe modules met eigen certificaatsysteem is aan leveranciers zelf, maar hoort niet in de kernel thuis. Bovendien is het hele idee sowieso idioot en 'f*cking stupide' aldus Torvalds. “Doe dit maar in userland op een vertrouwde machine. Er is geen enkel excuus om dit in de kernel te doen."