Het grote framen is begonnen. Volgens Amerikaanse politici heeft Snowden indirect schuld aan de aanslagen in Parijs omdat hij met zijn onthullingen het moeilijker heeft gemaakt voor veiligheidsdiensten in goed fatsoen stiekem al ons internetverkeer af te luisteren, waardoor terroristen nu gewoon hun iPhone kunnen gebruiken om elkaar berichtjes te sturen.

En dat niet alleen: alle technologiebedrijven zijn eveneens schuldig aan het bloedbad, zo vindt de Amerikaanse senator Dianne Feinstein, het hoofd van de commissie Stiekem aldaar. "Ik heb met de meeste bazen van de technologiebedrijven ontmoetingen gehad waarin ik hen om hulp heb gevraagd, en ik heb niks gekregen", meldt ze volgens ABC7 News. De hulp die ze wilde was het ontsleutelen van berichtenverkeer via onder meer sociale media.

Ook de Amerikaanse zender NBC News doet een duit in het zakje, hier geciteerd door NU.nl. Europese anonieme functionarissen zeggen tegen NBC dat de terroristen gebruik maken van "geavanceerde communicatietechnieken", waarmee wordt bedoeld dat ISIS onder meer Whatsapp en Telegram gebruikt om elkaar te berichten. Ook Tor en het netwerk van Playstation zouden worden gebruikt.

Technologie dus die jij en ik ook dagelijks gebruiken, dus vreemd is het niet. Maar in tegenstelling tot ons gebruik ervan heeft ISIS daar wel een Jihadi Help Desk voor nodig, volgens NBC.

In ieder geval wordt de druk nu groter op de technologiebedrijven om alsnog end-to-end encryptie op een of andere manier open te gooien voor overheden, zoals onder meer het Verenigd Koninkrijk in een nieuwe wet wil forceren.