Het Franse hof heeft Landis schuldig bevonden aan het (laten) installeren van een Trojan op computers van een laboratorium voor dopingcontrole. Via die malware zijn 1742 bestanden gedownload. Het lab in kwestie, het Laboratoire National de Depistage du Dopage, had enkele weken daarvoor Landis beschuldigd van dopinggebruik.

Informatielekken

Hij heeft het dopinggebruik in mei 2010 bekend, nadat e-mails van hem waren uitgelekt. Zijn zege van 2006 is hem in mei 2007 - na een opnieuw uitgevoerde dopingtest - al afgenomen. De Amerikaanse wielrenner is toen voor twee jaar geschorst. Het Franse lab heeft in Landis' overwinningsjaar al gemeld dat er digitaal is ingebroken in zijn computersystemen, aldus de Britse ict-nieuwssite The Register.

Begin 2010 is formeel een aanklacht hierover ingediend tegen Landis. Politie-onderzoek heeft uitgewezen dat informatie uit de illegaal buitgemaakte bestanden is opgedoken in een memo van Landis' toenmalige trainer Arnie Baker. In die memo werd kritiek geuit op de dopingtest van het lab.

Greenpeace-hacker

Zowel Landis als zijn toenmalige trainer Arnie Baker krijgen een jaar voorwaardelijke celstraf. De wielrenner heeft al aan wielren-nieuwssite Cyclingnews laten weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak.

Overigens is de daadwerkelijke hacker ook veroordeeld. Hij krijgt een half jaar cel en een boete van 4000 euro. Dit is dezelfde man die voor het Franse nucleaire bedrijf EDF computers van milieu-organisatie Greenpeace heeft gehackt. Het bedrijf krijgt daarvoor een boete van 1,5 miljoen euro en voorwaardelijke celstraffen voor topmanagers.