Trackers zijn bedoeld als tools om advertentieresultaten op sites door te geven aan adverteerders. Maar deze communicatie wordt ook door inlichtingendiensten opgeslurpt om internetters in kaart te brengen. Het onderscheppen van zulke gegevens door een derde partij gaat vaak makkelijk, omdat deze tools over onbeveiligde verbindingen communiceren.

Iedereen https

Privacyonderzoeker Open Effect heeft daarom de extensie TrackerSSL gebouwd die de zulke tools in kaart brengt. Het verschil met andere extensies die dat doen is vooral het publicitaire doel: vertel sites dat ze https gaan gebruiken. Met SSL-communicatie wordt dat trackerverkeer veilig verhandeld en kunnen afluisterende diensten je in elk geval niet op deze handige manier volgen.

TrackerSSL heeft daarom ook meteen een tweetknop ingebouwd waarmee je de site kunt informeren dat deze moet overstappen op SSL. De makers hopen zo hun steentje bij te dragen aan de wens om het hele web te versleutelen, een beweging die sinds de Snowden-onthullingen langzaam maar zeker op gang komt.