Vanaf eind 2012 zullen alle nieuwe OV-chipkaarten zijn uitgerust met een nieuwe, veiliger chip van het Duitse concern Infineon, de SLE 77. Dat meldt het OV-chipbedrijf Trans Link Systems (TLS) aan Webwereld.

Eerder was er nog sprake van dat TLS zou upgraden naar de Mifare SmartMX, een duurder en veiliger alternatief voor de vermaledijde Mifare Classic, beide van de Nederlandse chipmaker NXP. De keus voor de SLE 77 is vooral gebaseerd op één groot voordeel van deze chip boven de SmartMX: flexibele emulatie.

Switchen tussen modi

Dit geeft Trans Link de mogelijkheid tot een gedeeltelijke, stapsgewijze migratie, vertelt Anita Hilhorst, woordvoerster van TLS. De upgrade kan per vervoerder of zelfs per functionaliteit worden uitgerold. Het opladen van de OV-chipkaart, de fase die in de huidige kaart frauduleus kan worden gemanipuleerd, gebeurt dan bijvoorbeeld al in de veilige Infineon-modus, terwijl het in- en uitchecken nog via de Mifare-modus gaat. Zo wordt voorkomen dat het systeem nog vijf jaar onveilig is.

Volgens Pim Vullers, promovendus bij de Radboud Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd in chipkaarttechnologie, is dit mogelijk omdat de SLE 77 informatie kan uitwisselen tussen de geëmuleerde Mifare-modus en de eigen Infineon-modus. De SmartMX kan dit niet, die zit hardwarematig vast in óf de ene modus, of in de andere.

Geen Java Card

Ook de keuze voor het volgende platform is nu definitief. In een eerdere fase was het de bedoeling dat het gehele systeem zou overstappen van het Mifare-platform naar Java Card. In plaats daarvan is gekozen voor een platform met 'specifieke Infineon SLE 77 technologie', aldus Hilhorst.

Volgens onderzoeker Vullers levert die keus wel meer werk op, omdat er een specifieke applicatie moeten worden geschreven. Een voordeel is dat de kaart mogelijk sneller werkt dan met Java Card, omdat dit een abstractielaag kent. Een nadeel is echter gebrekkige portabiliteit, omdat het systeem dan specifiek is toegesneden op de Infineon SLE 77.

Momenteel gebruikt TLS ook al Infineon chips, de SLE 66, maar dat is een noodoplossing om de meervoudig gehackte Mifare Classic chip te vervangen. Vanaf eind 2012 wordt dat dus de SLE 77.