In Nederland is het percentage besmette computers sneller gegroeid dan het Europees gemiddelde. Dat zegt althans David Sancho, senior antivirus researcher bij Trend Micro.

Volgens gegevens van Nederlanders die op de site van Trend Micro een virusscan op hun pc hebben uitgevoerd, is het aantal bot-infecties in het eerste halfjaar met 225 procent gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2006. Het aantal Nederlandse pc's dat met een bot geïnfecteerd is, is in een jaar tijd verdubbeld. Sancho kon echter geen exacte getallen geven over hoeveel pc's er zijn geïnfecteerd.

Volgens Sancho kunnen virussen en malware tegenwoordig grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: bots en crimeware. Onder crimeware verstaat Sancho software waarmee criminelen wachtwoorden en gebruikersnamen proberen te achterhalen.

Naast virusaanvallen die steeds vaker gericht zijn op inwoners uit een bepaald land, weten criminelen ook steeds vaker kwaadaardige code in websites te verstoppen. Het simpelweg bezoeken van zo'n besmette site met een ongepatchte browser, is dan al genoeg om geïnfecteerd te raken met malware, aldus Sancho.

Een voorbeeld hiervan is de website van de grootste bank van India, de Bank of India, die eind vorige week het slachtoffer werd van criminelen die code in de pagina hadden verstopt.

Die code zorgt ervoor dat internetters met een ongepatchte browser ongemerkt kwaadaardige software downloaden. Eerder dit jaar werd ook code in de website van de Amerikaanse Super Bowl verstopt.