"Ik zeg niet dat Windows 7 onveilig is, maar in de standaardconfiguratie is Vista beter", zegt cto Raimund Genes van Trend Micro. Het beveiligingsbedrijf noemt dit ook in het rijtje security-voorspellingen voor 2010 in zijn '2010 Future Threat Report' (pdf), dat deze week is vrijgegeven.

Microsoft benadrukt juist dat Windows 7 beter is dan Vista, die weer veiliger is dan Windows XP. Laatstgenoemde stamt oorspronkelijk uit 2001 en is nog altijd veel in gebruik. Genes uit zijn kritiek in een interview met de Britse ict-nieuwssite The Register.

UAC te tam

De technisch directeur van antivirusbedrijf Trend Micro valt over de aanpassingen die Microsoft heeft gedaan aan de User Account Control (UAC) in zijn besturingssysteem. Die functie beschermt gebruikers tegen malware door toestemming te vragen wanneer een applicatie wordt gestart. Dit heeft tot veel ergernis geleid bij gebruikers.

In Windows 7 is de opdringerigheid van UAC teruggedrongen. Volgens Genes heeft Microsoft beveiliging opgeofferd voor gebruiksvriendelijkheid, en is het daarin te ver doorgeschoten. De Trend Micro-topman stelt dat dit de zoveelste keer is.

Klaagzang

Hij klaagt onder meer dat Windows 7 niet waarschuwt als er geen antivirus is geïnstalleerd. Dat is echter niet het geval: de waarschuwing is er wel degelijk, zij het relatief bescheiden middels een popup vanuit de taakbalk. "Zelfs als je antivirus installeert, zijn de waarschuwingen dat die niet up-to-date is nagenoeg onzichtbaar", zegt Genes tegen The Register.