Het beveiligingsbedrijf constateert dit jaar een toename in het aantal botnets van 225 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal infecties met crimeware is met ruim 100 procent toegenomen. Dit beeld ontstaat uit gebruikers van de Housecall-site, waar internetgebruikers online hun computer gratis kunnen laten testen.

TrendMicro maakt een onderscheid in bots, die erop gericht zijn een andere persoon controle over een computer te geven. Crimeware is volgens het bedrijf malware met als doel daadwerkelijk te stelen van een slachtoffer. "Wat we zien is dat steeds vaker een uitvoerbaar bestand op de computer geinstalleerd wordt. De software haalt vervolgens aanvullende programmatuur op", zegt David Sancho, anti-virusonderzoeker van TrendMicro.

Sancho ziet dat het aantal infecties in Nederland sneller groeit dan in de rest van Europa. Ondanks de geringe omvang van ons land is het aandeel op basis van het aantal besmette machines binnen Europa in een jaar tijd gegroeid van 1,5 naar 2,5 procent. "Op zich verbaast me dat niet", betoogt Sancho. "Nederlanders spreken beter Engels dan iemand uit bijvoorbeeld Italië of Spanje. Zij kunnen een mailtje beter plaatsen en zullen dan ook sneller voor Amerikaanse aanvallen gevoelig zijn." Overigens is de verwachting niet dat de situatie sneller beter zal worden. Sancho merkt dat aanvallers steeds geavanceerder te werk gaan. "Het gebeurt steeds vaker dat aanvallers vertrouwde websites met kwaadaardige software infecteren. Dat hebben gebruikers dus niet door."

Bron: Techworld