Als het Word-document wordt geopend, gebruikt het twee macro's om het programmaatje Ranky.FY op de pc te installeren. Ranky.FY stelt de makers van het Trojaans paard in staat om de macht te krijgen over de geïnfecteerde pc.

Het gebeurt regelmatig dat de makers van Trojaanse paarden inspelen op actuele gebeurtenissen. Regelmatig zijn er berichten dat kwaadwillenden een Trojaans paard verstoppen in berichten die bijvoorbeeld gaan over de (verzonnen) zelfmoorden van Arnold Schwarzenegger of Osama bin Laden.

Virusbestrijder Panda is dan ook niet verbaasd over Naiva.A. "Spijtig genoeg verwachtten we iets dergelijks al", stelt Luis Corrons van het bedrijf. "Het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat hackers gebruik maken van angsten en het ongeluk van andere mensen."

Ter geruststelling: de kans om deze nieuwe trojan te ontvangen, is vrij klein. Het Trojaans paard is niet wijd verspreid. Gebruikers die het zekere voor het onzekere willen nemen, kunnen zich tegen Naiva.A beschermen door het macro security level op 'medium' of 'high' te zetten, zo adviseert Panda.