Experts van Pandalabs hebben de kwaadaardige software, die ze 'Botvoice.A Trojan' hebben genoemd, vorige week voor het eerst gesignaleerd.

Het Trojaanse paard moet door het slachtoffer geïnstalleerd worden. Als dat eenmaal is gebeurd, wordt het Trojaanse paard geactiveerd. Het probeert vervolgens alle data van de harde schijf te wissen en laat daarbij een audioboodschap horen.

De stem van het Trojaanse paard zegt volgens Pandalabs het volgende: 'You have been infected I repeat you have been infected and your system files have been deleted. Sorry. Have a nice day and bye bye'.

Dit is een uniek Trojaans paard, vindt Luis Corrons, technisch directeur van Pandalabs. "Niet alleen verwijdert het bestanden, maar het zet gebruikers ook nog eens voor gek. Bovendien zorgt het ervoor dat het onmogelijk is om de actie te stoppen."

Windows

Volgens deskundigen is het gevaar voor besmetting echter niet zo groot aangezien het Trojaanse paard zichzelf niet kan verspreiden. De software blijkt rond te gaan op p2p-netwerken en kan worden verspreid via bijvoorbeeld cd-roms en usb-geheugensticks. De software kan kwaadaardig zijn voor gebruikers met Windows 95, 98, NT, 2000, XP en Windows Server 2003.

Opmerkelijk is overigens wel dat de malware kennelijk zo is ontwikkeld dat er sprake is van vandalisme, merkt Roger Thompson op, technisch directeur bij het bedrijf Exploit Prevention Labs. "Het goede nieuws is dat het Trojaanse paard zich nooit enorm zal verspreiden, omdat het niet uit is op winstbejag. Niemand kan er veel geld mee verdienen."