Het blogplatform Tumblr wordt overspoeld door bots die gebruikers lastig vallen met spam. De spammers maken duizenden Tumblraccounts aan en creëren backlinks naar hun profielpagina door berichten van gebruikers te liken en reposten.

Op de profielpagina's van de spamaccounts en in reacties op posts plaatsen de spammers links naar externe malafide sites. Een Tumblr-gebruiker ontdekte dat bepaalde spamprofielen voorzien zijn met malwarecodes die automatisch een besmet flash-bestand downloaden op pc's van gebruikers.

'Toename vreemde URLs'

Hoewel Tumblr nog niet officieel gereageerd heeft, meldt een medewerker van Tumblr´s klantenservice dat het platform op de hoogte is van de toename aan spambots. Naar eigen zeggen werken ze hard aan het verwijderen van de spamaccounts.

“We zien een toename in het aantal blogs met vreemde URLs die grote groepen Tumblr-gebruikers volgen. We doen er alles aan om deze blogs te verwijderen en de aanwas van nieuwe accounts te voorkomen", aldus de klantenservice van Tumblr.

Als gevolg van de opschoonactie kan volgens de klantenservice het aantal volgers bij gebruikers teruglopen. Verder raadt Tumblr gebruikers aan om spambots te blokkeren.