Het computermodel van de Amerikaanse technische universiteit MIT gaat online artikelen, fora en social media af op zoek naar vermeldingen van historisch bepalende figuren. Het zogeheten Pantheon is een initiatief van The MIT Media Lab. De gigantische database is interactief en heeft een handige zoekfunctie, waarmee ook kan worden gezien welke beroemde computerwetenschappers de database hebben gehaald, zo ontdekte AutomatiseringsGids.

Een interessant lijstje van twintig wetenschappers komt bovendrijven. Met in de top 5 enkele noemenswaardige raakvlakken met ons land en natuurlijk die Nederlandse informaticus.

5. Andrew S. Tanenbaum

(New York, 1944)

Deze Amerikaanse emeritus hoogleraar is onder meer verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is vooral bekend van Unix-variant Minix, wat toenmalig informaticastudent Linus Torvalds in Finland begin jaren 90 inspireerde om Linux te maken.

Zijn boeken over de informatica gelden als standaardwerken in het vakgebied. Tanenbaum heeft een Nederlandse vrouw en was jaren actief voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

4. Donald Knuth

(Milwaukee, 1938)

Eveneens Amerikaan en schrijver van het werk 'The Art of Computer Programming'. Dit magnum opus over de informatica loopt nog en heeft hem gemaakt tot een levende legende. De hoogleraar aan de Stanford-universiteit is gespecialiseerd in programmeren en algoritmen.

Knuth is lid van meerdere vooraanstaande internationale academische institute en won legio prijzen als grondlegger van de IT-wetenschap.

3. Claude Elwood Shannon

(Petoskey, 1916 - Medford, 2001)

De begin deze eeuw overleden wiskundige en elektrotechnicus wordt ook wel de vader van de informatie- en communicatietheorie genoemd. Een artikel van Shannon gepubliceerd in 1948 wordt algemeen gezien als de grondslag van dit vakgebied.

In de zomer van 1956 sprak hij bovendien samen met andere pioniers op het 'Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence' al over artificial intelligence (ai). De invloedrijke publicist blijft zo ook ver na zijn dood actueel.

2. Edsger Dijkstra

(Rotterdam, 1930 - Nuenen, 2002)

De bekende Nederlandse wiskundige en informaticus Edsger Dijkstra is beroemd door zijn bijdragen aan de informatica. In 1972 won hij de Turing Award van ACM, de 'Nobelprijs voor informatica'. Zijn ideeën over gestructureerd programmeren worden inmiddels in vrijwel alle programmeertalen toegepast.

Tussen 1962 en 1984 was hij een charismatisch onderwijzer aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten om voor de Universiteit van Texas te gaan werken. Toen Dijkstra op 72-jarige leeftijd overleed in 2002 eerde Google hem op gepaste wijze.

1. Alan Turing

(Londen, 1912 - Wilmslow, 1954)

Maar de lijst wordt - uiteraard - aangevoerd door de legendarische Alan Turing. De briljante Britse wiskundige en computerpionier. Hij legde de fundamenten van de informatica en is mede beroemd van het kraken van de Duitse coderingsmachine Enigma tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naar hem vernoemde Turingtest.

Ondanks de postume eer, erkenning en excuses heeft Alan Turing bij het grote publiek nog steeds niet de bekendheid, beroemdheid en ontzag die hij verdient. Daarom schreef Webwereld in 2012 deze veelgelezen Ode aan Alan Turing.