De Turkse ict-autoriteit BTK wil dat internet service providers (isp’s) per augustus vier soorten filters aanbiedt aan hun klanten. Die filters moeten toegang tot bepaalde websites onmogelijk maken. Volgens BTK is de standaard optie dat “alle content” nog toegankelijk blijft, maar niettemin zijn burgers woedend de straat opgegaan. Volgens actievoerders op het Taksim Plein in Istanbul is het voornemen van BTK een aanval op de persoonlijke vrijheid, schrijft The New York Times.

BTK wil dat isp’s de klanten vier filteropties voorlegt, “standaard”, “kinderen”, “familie” en “thuis”. De ict-autoriteit zegt hiertoe te zijn gekomen nadat er veel klachten binnen kwamen over de eenvoudige toegang tot allerlei internetcontent. Er zou vraag zijn naar maatregelen die een “veiliger internet” garanderen.

"Yes we ban!"

Maar duizenden inwoners van Istanbul waren het daar duidelijk niet mee eens. Volgens The New York Times gingen de betogers de straat op na een oproep op Facebook. Zij hieven onder meer de leus “Yes we ban”. Ook in de hoofdstad Ankara was er protest op straat, waar onder meer geroepen werd dat het internet “van ons is en zal blijven”.

De Turkse staat blokkeert al duizenden websites, vaak zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Daardoor ligt de zaak nogal gevoelig en is alleen al het voorstel om filters in te voeren al reden om tot protest over te gaan, ondanks dat BTK zegt dat de “standaard”-optie geen blokkade zou opwerpen.

In strijd met mensenrechten

Volgens Reporters Without Borders is de aangekondigde maatregel is strijd met het Europese Conventie op de Mensenrechten, en met de eigen Turkse grondwet.

De actie van BTK komt bovenop een onlangs aangekondigde maatregel, waarbij woorden als “meisje”, “partner” en “dier” zouden worden geblokkeerd. Onduidelijk is hoe dat in de praktijk moet uitwerken. Volgens Reporters Without Borders zou de Turkse overheid het plan daarom weer stilletjes hebben laten vallen.

Eerder blok van YouTube

Turkije heeft eerder een blokkade opgeworden ten aanzien van YouTube, nadat er in 2007 een video was te zien waarin de grondlegger van de staat, Ataturk, zou zijn beledigd. Die blokkade heeft twee jaar geduurd, totdat de betreffende video was verwijderd. In hetzelfde jaar werd ook enige tijd weblogs bij Wordpress geblokkeerd.