Google meldt dat 'de meeste Turkse providers' Google's publieke dns-diensten onderscheppen zodat hun klanten ze niet kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde sites als YouTube. Google schrijft hierover meerdere betrouwbare meldingen te hebben gekregen en het met eigen research te hebben bevestigd.

Telefoonboek

"Stel je voor dat iemand jouw telefoonboek heeft vervangen door een ander telefoonboek, dat precies zo lijkt als de echte, met het verschil dat van een paar mensen het verkeerde nummer wordt vermeld. Dat is wat er is gebeurt: Turkse providers hebben servers opgezet die doen alsof ze Google's DNS-dienst zijn", schrijft Google-engineer Steven Carstensen.

Blokkade YouTube

Veel Turken maakten de afgelopen dagen gebruik van Google's publieke dns-servers om zo toegang te krijgen tot YouTube, dat door de regering van Erdogan is geblokkeerd. De overheid probeert deze 'workarounds' nu dus weer onmogelijk te maken. "Google heeft dns-servers omdat we vinden dat je snel en veilig naar dat waar je naar op zoek bent gebracht moet worden, of dat nu YouTube, Twitter of iets anders is", aldus Google. Op YouTube zijn filmpjes te zien waarin premier Erdogan wordt beschuldigd van corruptie.

Twitter wint rechtszaak

Intussen besliste de Turkse rechter zaterdag dat Twitter geen tweets hoeft te verwijderen waarin premier Erdogan van corruptie wordt beschuldigd. Twitter spande de zaak aan omdat het vond dat met het verzoek van de Turkse regering de vrijheid van meningsuiting in geding komt. De rechter gaat met Twitter mee.

Eerder oordeelde een Turkse rechter al dat de blokkade van Twitter in het land onterecht was en deze is weer opgeheven.