Beide tools, die eerder deze maand waren aangekondigd, zijn ontwikkeld om gebruikers te beschermen tegen Office 'zero-day'-aanvallen. Deze aanvallen maken misbruik van kwetsbaarheden in Office die nog niet zijn gepatcht door Microsoft.

De eerste tool, die de naam Microsoft Office Isolated Conversion Environment (MOICE) heeft gekregen, is bedoeld om gebruikers van Office 2003 en 2007 Office te beschermen. De tool werkt niet in andere Office-versies.

MOICE converteert Office 2003-binarybestanden naar het Open XML-formaat en blokkeert tegelijkertijd eventuele kwaadaardige code. Microsoft benadrukt dat het belangrijk is dat deze conversies plaatsvinden in een 'geïsoleerde omgeving' die volgens de softwaregigant voorkomt dat de kwaadaardige code zich niet verder verspreidt.

De tweede tool draagt de naam File Block Functionality for Microsoft Office 2003 en 2007 Microsoft Office system en laat de systeembeheerder definiëren welke bestanden wel door gebruikers mogen worden geopend en welke niet. Dit geeft systeembeheerders de mogelijkheid om toegang tot bepaalde bestanden te blokkeren als er sprake is van een specifieke dreiging, stelt Microsoft. Bron: Techworld