De school uit Deventer zou zaterdag nachte korte tijd zijn aangevallen door een groep van zo'n 900 hackers. Deze hadden het IP-adres van de school aangezien voor dat van de website van de Scientology-sekte. De aanvallers zouden hun fout echter snel hebben ingezien de aanval daarop hebben afgebroken.

Bestuurslid Fred Kulik van het Etty Hillesum Lyceum vertelde Webwereld op zaterdag dat de school niets heeft gemerkt van een aanval.

"Dan moet je een piek hebben gezien. We monitoren dat continue," verklaart Kulik. "Of het moet heel kortstondig zijn geweest."

Ook een beveiligingsexpert waar Webwereld op zaterdag mee sprak achtte het niet onomstotelijk bewezen dat de aanval heeft plaatsgevonden.

Het is relatief eenvoudig om een distributed denial of service attack op te zetten die een kleine kans op ontdekking heeft. Weinig organisaties leggen het verkeer op alle netwerkpoorten vast, zoals de poorten voor de DNS server of niet gebruikte poorten. Een overvloed aan netwerkverkeer op die poorten kan de werking van een systeem beïnvloeden.

Hack-aanval

Sinds maandag voert een groep anonieme hackers een online oorlog met DDoS-aanvallen tegen de religieuze beweging. Ter verdediging heeft Scientology het bedrijfje Prolexic ingeschakeld, dat zich specialiseert in het beschermen van sites tegen DDoS-aanvallen, zo meldt Wired. Bezoekers aan Scientology-sites worden daarbij omgeleid naar een server van Prolexic. Die schift het legitieme verkeer van de aanval, waardoor de site gewoon bereikbaar blijft.

De aanvallers probeerden daarop het IP-adres van de Scientology-server te achterhalen, zodat zij deze direct konden aanvallen. Op vrijdag dacht een zekere Splongcat die gevonden te hebben, en knutselden de hackers snel een aanvalsscriptje in elkaar. De aanvallers wilden daarmee de server overweldigen met bezoek, zodat de website opnieuw op zwart zou gaan.

Foutje

Enkele minuten na het begin van de aanval zou echter zijn gebleken dat Splongcat een vergissing had gemaakt. In plaats van een Scientology-website, was de groep een aanval begonnen op de site van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. Daarop werd de aanval snel afgebroken.

De hackers wisselen regelmatig van communicatie-plek. De aanval tegen het Etty Hillesum Lyceum zou zijn voorbereid op 711chan.org. De hangplek daar is afgelopen nacht echter verplaatst naar een andere plek binnen de website, waarbij oude conversaties niet zijn opgeslagen en alle conversaties zijn geanonimiseerd.

Youtube

Met de aanval tegen Scientology protesteert een groep hackers en scriptkiddie's tegen pogingen van de kerk om een interne film van Youtube te houden. In het fimlpje prijst Tom Cruise op indringende wijze het scientology-gedachtegoed aan.