Het securitybedrijf is mede opgericht door Moxie Marlinspike die al jaren gaten ontdekt in encryptiesoftware en -systemen. Whisper Systems biedt onder meer volledige encryptie voor mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem van Google.

Integreren

Twitter gaat de technologie van het overgenomen bedrijf verwerken in zijn sociale netwerk en mogelijk ook in apps daarvoor. Whisper Systems spreekt in een blogpost over de overname van integratie met Twitter, zowel qua technologie als qua expertise.

“We zijn Whisper Systems begonnen met als doel het verbeteren van security en privacy voor mobiele apparaten", schrijven de ontwikkelaars. Zij leggen uit dat er op smartphones niet alleen gelegenheid is om security drastisch te herzien, maar dat de risico's op mobiele apparaten veel groter zijn dan op pc's. “En het beviel ons niet hoe de zaken ervoor stonden."

Dissidenten onbeveiligd

De software van Whisper Systems is onder meer in gebruik bij Egyptische burgers, die surveillance door de overhead willen voorkomen. Dissidenten in dat land zitten door de Twitter-overname nu ineens zonder de gratis encryptie voor telefoongesprekken, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register.

In de blogpost over de overname meldt Whisper dat het vanwege de overgang sommige producten en diensten op zwart heeft moeten zetten. Daaronder dus ook het in Egypte gebruikte RedPhone dat voor het opzetten van een versleuteld telefoongesprek even een externe server nodig heeft. Die machine is nu dus offline.

Moxie Marlinspike bevestigt dat dit tijdelijk is en tweet dat de RedPhone-dienst zo snel mogelijk weer online komt. Noch hij zelf noch Whisper Systems of Twitter laten weten hoe lang dat dan duurt.

Cloud-opslag gaat ook offline

Whisper sust nog dat alle producten en diensten wel blijven voortbestaan. Verder zegt het aan verbeteringen te werken. Tegelijkertijd kondigt het aan dat zijn encryptiedienst FlashBack voor beveiligde cloud-opslag ook offline gaat. Dat gebeurt over een maand, zodat gebruikers nog de tijd hebben om hun data uit de versleutelde cloud te halen en elders onder te brengen.

Microblogdienst Twitter had al een eigen Twitter-client, maar heeft eerder al het bekende TweetDeck ingelijfd. Het bedrag dat het bedrijf nu betaalt voor het mobiele beveiligingsbedrijf van Moxie Marlinspike is niet bekend gemaakt.