Een Amerikaanse rechter heeft vrijdag geoordeeld dat officieren van justitie in het kader van hun opsporingsonderzoek naar de Wikileaks-lekken informatie over Twitter-accounts van verdachten moeten kunnen opvragen. Het zou onder meer gaan om gegevens van de Nederlandse hacktivist Rop Gonggrijp, die eerder meewerkte aan een internetfilm van Wikileaks.

Kamervragen GroenLinks

GroenLinks-kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi hebben over de kwestie Kamervragen (PDF) gesteld aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. De Kamerleden willen weten of de VS Gonggrijp gaan vervolgen, en waarom dat zou gebeuren. Het is nog steeds onduidelijk om welke redenen de Amerikaanse justitie zo graag de Twitter-gegevens wil bemachtigen.

In januari werd bekend dat de Amerkaanse Justitie informatie over Gonggrijps Twitter-account wil hebben. Gonggrijp, die in de jaren 90 mede-oprichter was van provider XS4All, werkte mee aan de documentaire Collateral Murder waarin is te zien hoe een Amerikaanse legerhelikopter onschuldige burgers in Bagdad bestookt. Daarbij vielen twaalf doden, onder wie twee fotografen van het persbureau Reuters.

Martelingen

"Kunt u aangeven van welke strafbare feiten de heer Gonggrijp door de Amerikaanse autoriteiten wordt verdacht? Zo nee, kunt u navraag doen om welke strafbare feiten het precies gaat?", vragen El Fassed en Dibi aan de ministers. El Fassed en Dibi vrezen dat Gonggrijp slecht zal worden behandeld als hij in de VS wordt vervolgd. Ze wijzen de ministers op berichten over martelingen van gevangenen door de VS.

"Deelt u de mening dat dit tot gevolg moet hebben dat Nederland niet zal meewerken aan dit soort strafprocedures van de Amerikaanse autoriteiten, zoals in het geval van potentiële verdachten die in verband worden gebracht met Wikileaks?"

'Manning slecht behandeld'

De Kamerleden vragen ook of de ministers kunnen navragen hoe Wikileaks-verdachte Bradley Manning wordt behandeld. Soldaat Manning is hoofdverdachte van het lekken van duizenden geclassificeerde documenten van Amerikaanse ambassades aan Wikileaks. Manning zit sinds mei 2010 vast in een legergevangenis. Wikileaks publiceerde de afgelopen maanden een deel van de documenten onder de naam Cablegate.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteert tegen de 'inhumane behandeling' van Manning. President Obama noemt de behandeling van Manning echter 'gepast'. Manning moet 23 uur per dag op zijn cel blijven. Volgens Mannings advocaat moet zijn cliënt iedere avond zijn kleren inleveren, omdat hij eens een sarcastische opmerking zou hebben gemaakt over het plegen van zelfmoord met een onderbroek. Hij noemt de behandeling 'vernederend'.