Twitter lijdt opnieuw een nederlaag in zijn aanhoudende strijd tegen vorderingen van politie en justitie van accountgegevens, tweets en DM's. De Hoge Raad van de staat New York beveelt Twitter per ommegaande de data van Occupy-demonstrant Malcolm Harris te overhandigen. Harris werd vorig jaar gearresteerd tijdens de Occupy-demonstraties in de stad en samen met 700 anderen aangeklaagd voor wangedrag, omdat zij de Brooklyn Bridge blokkeerden.

Boete dreigt

Harris houdt vol dat de politie de demonstranten zelf de brug op had gedirigeerd, maar volgens Justitie zou uit zijn tweets blijken dat dit niet waar is. Het OM vorderde daarom accountgegevens en vier maanden aan tweets.

Die beslissing dat Twitter moet gehoorzamen viel in juni al, maar Twitter weigert vooralsnog data te overhandigen, en dus dreigen forse boetes wegens “minachting van de rechtbank", meldt de Wall Street Journal.

“Ik kan Twitter of het kleine blauwe vogeltje niet in de gevangenis stoppen, dus de enige straf is financieel", aldus rechter Matthew Sciarrino.

Twitter principieel in bezwaar

Twitter is een van de weinige internetbedrijven die datavorderingen principieel weigert en het laat aankomen op een rechtszaak. Zonder veel succes overigens.

Eerder strandde een hoger beroep van verschillende Wikileaks-sympathisanten, waaronder de Nederlandse hacker Rop Gonggrijp en de IJslandse politica Birgitta Jónsdóttir. Ook daar moest Twitter uiteindelijk de gevorderde data overhandigen.