"Windows XP Support stopt in April 2014. Dump deze pc's nog niet. Probeer eens een echt besturingssysteem!!", roept het Belgische UbuntuShop. Met nog enkele dagen te gaan spingen ze op de XPocalypse-trein en bieden naast de gebruikelijke Live-CD's en USB-sticks ook een naar eigen zeggen 'nieuwe werkwijze': laat de experts op afstand uw oude XP-machine overnemen en zo Ubuntu installeren, voor 50 euro.

Niet voor totale noobs

Overigens is de remote install niet geschikt voor totale noobs, want de gebruiker moet zelf zijn bestanden eerst veilig stellen, en de remote desktopsoftware TeamViewer op XP installeren. Na de installatie van Ubuntu is ook nog remote access vereist om bijvoorbeeld printers of andere software te installeren.

De Belgen halen en passant nog even 'Snowden' aan om er op te wijzen dat andere besturingsystemen niet veilig zouden zijn. "Windows, Mac en Android hebben ingebouwde spionagemogelijkheden die persoonlijke data versturen naar onbekende instanties", aldus UbuntuShop.

XPocalypse dubbele goudmijn voor Microsoft

En zo tracht een ieder een graantje mee te pikken van de XPocalypse. Zo is inmiddels ook een vliegende brigade van studenten die senioren van de XPocalypse moet redden.

De grootste bonanza is echter voor Microsoft zelf: de meesten migreren naar Windows 7 of 8. Overheden en grootzakelijke XP-plakkers kunnen 'custom support' afnemen, zodat de XP-patches blijven komen, voor circa 200 euro per pc.