Een 'uitgebreide zoekfunctie', die standaard is geactiveerd in Ubuntu 12.10, geeft bij een zoektocht in de Dash behalve bestanden en software ook gerichte advertenties van Amazon weer. Ubuntu-maker Canonical is van plan de resultaten van meer bedrijven toe te voegen in toekomstige versies.

'Amazon logische op plek'

Canonical-ceo Mark Shuttleworth zegt op zijn blog dat het bedrijf heeft gekozen voor Amazon, omdat veel Ubuntu-gebruikers ook bij Amazon kopen. Hij stelt voorop dat de resultaten geen advertenties zijn. “We promoten niet zomaar diensten of producten en dit zijn geen banners of spyware." Hij stelt dat de resultaten opduiken als een zoekopdracht niet specifiek genoeg gesteld wordt.

Volgens Shuttleworth is de Dash een logische plek voor zoekresultaten van Amazon. “Want via de zoekbalk moet je alles overal kunnen vinden. De komende tijd maken we Dash slimmer en slimmer, zodat je gewoon kunt vragen om wat je maar wilt", schrijft de ceo.

Geen goedkope reclametruc

Het weergeven van zoekresultaten levert Canonical niet direct inkomsten op, maar het bedrijf profiteert indirect wel doordat het een vergoeding krijgt als producten worden gekocht door gebruikers van het besturingssysteem. Shuttleworth zegt er meteen bij dat de meeste toekomstige diensten die worden toegevoegd Ubuntu niet zullen betalen. Hij ontkent dat de toevoeging een goedkope manier is om inkomsten te genereren.

In diverse reacties op de blogberichten van Shuttleworth en Ubuntu's community manager Jono Bacon blijkt dat de wijziging een aantal Ubuntu-gebruikers niet lekker zit. Ze maken zich over het algemeen zorgen over de privacygevoeligheid van de nieuwe feature.

"Zoekopdrachten moeten lokaal blijven en niet terug zijn te vinden op een server", stelt een reactie op Shuttleworths blog. Ook vragen diverse gebruikers zich af of de feature informatie verzamelt om een zoekprofiel samen te stellen. Een persoon stelt de vraag wat er precies met de data wordt gedaan en of er documentatie komt waar te zien is wat Amazon te weten komt.

Ouderwetse, lokale zoekopdracht

Gebruikers kunnen deze relevante resultaten weigeren door via Super F of Super A gewoon een lokale zoekopdracht doen, zoals in vorige versies van het besturingssysteem. In toekomstige versies moet er in de Dash aan te geven zijn waarnaar Ubuntu standaard moet zoeken.

De recente LTS Precise Pangolin is een behoorlijke wijziging van de interface van Ubuntu. Gebruikers krijgen nu een display aan de linkerkant van het scherm met grote iconen voor hun neus, in plaats van de taakbalk die je vroeger had. De makers beogen een intelligenter OS dat voorspelt wat de gebruiker precies zoekt. De toevoeging van Amazon past in die filosofie, aldus Shuttleworth.

Update: Nadat bekend werd dat de nieuwe versie van Ubuntu toch meer informatie deelt met Amazon dan Shuttleworth aanvankelijk beloofde, kondigt Canonical aan dat het bedrijf werkt aan een eenvoudige instellingenschuifje om de controversiële feature uit te schakelen.