Een enthousiaste voorstander van Linux-variant Ubuntu zet een campagne op om gebruikers van Windows XP te werven. Die inmiddels eer-eervorige versie van Microsofts marktdominante pc-besturingssysteem gaat er namelijk uit. Vanaf 8 april komend jaar krijgt XP geen updates meer, wat ook patches voor securitygaten omvat. Toch is XP nog altijd veel in gebruik.

München biedt burgers al Ubuntu

Dat heeft de Duitse stad München, zelf grootgebruiker van Linux, er al toe gebracht om burgers gratis cd's aan te bieden met dat open source-besturingssysteem. "De stad wil getroffen gebruikers ondersteunen", luidt de verklaring voor de donatie van tweeduizend cd's. Die zijn bestemd voor gebruikers die onvoldoende bandbreedte en technische middelen (of kennis) hebben om zelf over te stappen.

“Met de distributie van Linux-cd’s wil de stad vermijden dat oude computers nutteloos worden en de hoeveelheid elektronisch afval beperken. Tegelijkertijd presenteert het zich als een innovatie expert in Open Source-ontwikkeling”, aldus de gemeente op zijn stadsportaal. Daar biedt het ook een downloadlink voor de LTS-uitvoering (Long Term Support) van Ubuntu-versie 12.04.

Windows 7, of 8, of niet

Ook het StartUbuntu-initiatief wil een uitweg bieden voor die groep computergebruikers. Ook Microsoft adviseert afstappen van Windows XP, en wijst daarbij naar Windows 7 of het voor touch ontworpen 8 als migratiepad. Beide nieuwere versies zijn compatibel wat oude XP-applicaties betreft. Maar ondanks de relatief lichte systeembelasting van Windows 7 kan deze overstap een nieuwe(re) pc vereisen.

Dat hoeft niet per sé voor overstappen naar één van de acht uitvoeringen van Ubuntu, argumenteert Lubuntu-brainstormer amjjawad. Hij is pas drie jaar terug gevallen voor Linux en is sindsdien overtuigd van het open source-besturingssysteem. De lichtgewicht Ubuntu-uitvoering Lubuntu is één van de acht opties die dit open source-initiatief wil voorhouden aan XP-gebruikers.

Eerst nog wervers werven

Hiervoor zijn nog medewerkers nodig, die het masterplan van XP-migratie moeten invullen. Het StartUbuntu Team telt nu achttien actieve leden. Op de planning staat onder meer het schrijven van duidelijke documentatie die XP-gebruikers een vergelijking geeft tussen hun besturingssysteem en de varianten van Ubuntu.