Het gaat om een pdf-versie van het boek 'Van kerndoel tot leerlijn'. Uitgeverij SWP heeft een schikkingsvoorstel voor een schadevergoeding van 10 duizend euro gestuurd naar een Amsterdams schoolhoofd en twee websites die het e-book verspreidden, meldt Boekblad.nl. De basisschooldirecteur bood het pdf-bestand via Dropbox aan leden van een LinkedIn-groep aan. Van hen downloadden 120 mensen het digitale boek. Van de downloaders wil SWP ook geld zien: ze zijn gesommeerd de prijs van het e-book (24,90 euro) over te maken.

Schade en boycot

De uitgeverij merkte volgens het Boekblad de piraterij op nadat de verkoop van het boek opvallend was gedaald. Na onderzoek dook onder meer de LinkedIn-groep met de Dropbox-link op. SWP schat de schade van de gratis ebookverspreiding op 35 duizend euro. "Maar de gevolgschade wordt nog veel hoger omdat ook toekomstige omzet niet meer gerealiseerd wordt. Ook de auteur Marielle van der Stap is hierdoor ernstig geschaad in haar inkomen", aldus Paul Roosenstein van SWP in het Boekblad.

De helft van de downloaders heeft volgens de uitgever de verkoopprijs inmiddels betaald. De rest weigert. Een deel van hen zegt de uitgever voortaan te boycotten.

Nog geen downloadverbod

Downloaden uit illegale bron is volgens de Nederlandse wet momenteel niet strafbaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer keerde zich eerder tegen een wetsvoorstel van het kabinet om ook downloaden strafbaar te stellen. De komst van een downloadverbod lijkt wel onvermijdelijk omdat de huidige Nederlandse wet in strijd zou kunnen zijn met Europees recht, zo stelde de Hoge Raad in september. Het Europees Hof moet volgens de Hoge Raad uitsluitsel geven.