De schade die skimmers veroorzaken blijft maar stijgen, maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zelf eerder deze week bekend. In 2009 bedroeg de buit van de skimmers 36 miljoen euro in ons land.

Gepatenteerde oplossing

Het bericht is aanleiding voor Jan Anton Roos om zijn sinds 2004 gepatenteerde oplossing tegen skimmen af te stoffen: Code-2, twee pincodes in plaats van één. Een 'normale' en één die klant zelf mag kiezen om gemakkelijk te onthouden. "De betaal- of geldautomaat vraagt (na elke succesvolle transactie) bij de volgende transactie alternerend om de pincode 1 of 2. De crimineel ziet altijd maar één pincode als hij afkijkt of skimt. Resultaat is dus dat de geskimde pas onbruikbaar is voor de oplichter", stelt Roos in een verklaring.

Volgens Roos is het Code-2 systeem prima te implementeren maar weigeren de banken dit al jaren, terwijl skimming uit de hand loopt. "Ik vind het krankzinnig dat banken en particulieren gedupeerd worden terwijl met deze techniek een groot deel van de ellende wordt voorkomen. Ik ga daarom opnieuw met iedereen in conclaaf."

De NVB kan niet direct inhoudelijk reageren op de claims van Roos. Currence, eigenaar van het pin-systeem in Nederland, "verwelkomt het meedenken" van Roos maar wijst het plan gedecideerd naar de prullenbak.

Veel te complex

"Het is veel te complex. Het werkt niet, en hier zit niemand op te wachten. Je moet het hele systeem aan de achterkant omgooien. En dan moet het internationaal ook nog kunnen. Dat gaat niet lukken. Los daarvan zit het publiek hier helemaal niet op te wachten. Één pincode onthouden is meer dan genoeg", aldus de zegsman van Currence.

Bovendien biedt Code-2 alleen soelaas als de pinpas daadwerkelijk ontvreemd wordt en de klant dus weet dat er iets mis is. In de meeste gevallen worden echter de gegevens van de magneetstrip gelezen en gekopieerd en met bijvoorbeeld een cameraatje de pincode bespioneerd. De pinnende burger en de bank hebben nu niets door.

Kansloos

De klant zal daarom gewoon pin-transacties blijven uitvoeren, met de steeds alternerende pincodes. Dat maakt het voor skimmers een peulenschil alsnog hun slag te slaan. De kans is immers vijftig procent dat ze de juiste pincode hebben. Een kwestie van een paar keer met een pauze ertussen proberen voordat met de afgekeken pincode alsnog geld kan worden getrokken. Dit scenario ondermijnt de claim van Roos nog verder, erkent de woordvoerder van Currence.

Jan Anton Roos was niet bereikbaar voor commentaar.