Mt. Gox moet gered worden van een zo goed als faillissement. Daarop hoopt de investeerdersgroep SaveGox, die een ultieme reddingspoging voor ogen heeft. Het plan is om alle gedupeerde in kaart te brengen, hun bitcoins terug te vinden en het geloof in de digitale valuta te herstellen. Daarvoor moet iedereen die bitcoins is verloren door het instorten van Mt. Gox zich allereerst melden.

De investeerders zijn bereid om "zwaar te investeren" zodra ze een volledige boekhouding en juridische aansprakelijkheid van Mt. Gox hebben. De groep, die opereert vanuit Santa Monica in Californië, wil vervolgens een gekwalificeerde audit, uitgevoerd door een geschikte internationaal erkende accountant.

Naar verluidt zijn er nog altijd 127.000 schuldeisers voor de verdwenen 650.000 bitcoins, waarvan Mt. Gox beweert dat ze bij een hack gestolen zijn. Critici denken echter aan een complot, waarbij er voor miljoenen dollars aan bitcoins zijn weggesluisd. Amerikaanse Justitie doet onderzoek.

Tijd en geduld

"Dit proces kost tijd en geduld. We moeten werken met de rechtbanken en rekening houden met de civiele saneringsprocedure, die ons kan beperken in wat we kunnen communiceren en wanneer", schrijven de investeerders. "Het redden van Mt. Gox kan een krachtige boodschap sturen naar het grote publiek en toezichthouders."

SaveGox - Rehabilitate, Don't Liquidate MtGox