Gebruikers van de gratis versie van AVG melden op het forum dat hun pc's niet meer opstarten na een update van de virusscanner. Het gaat om de AVG 2011 update 3292, bericht AVG zelf op zijn site.

Voor de update was het nodig de pc opnieuw op te starten. "Na de reboot crashten alletwee mijn systemen en verschenen er software en hardware errorschermen. Ik kan zelfs geen veilige modus laden als de machine zichzelf weer opstart", meldt een gedupeerde gebruiker op het forum van AVG. Zowel zijn laptop als zijn desktop met respectievelijk Windows 7 en Windows Vista hebben hetzelfde probleem. In het draadje eronder blijkt dat hij niet de enige is.

Handleiding

AVG heeft een handleiding op de site gezet waarin wordt uitgelegd hoe de problemen op te lossen zijn. Gebruikers moeten een AVG Rescue CD maken en vervolgens de bestanden avgrsx.exe/avgrsa.exe of avgchsvx.exe/avgchsva.exe lokaliseren en ze beide definitief verwijderen. De computer moet vervolgens opnieuw worden opgestart.

AVG adviseert als volgende stap de allerlaatste versie van de antivirussosftware te installeren en de Repair Installation-optie te kiezen. "Oudere versies van AVG (9.0, 8.5) zijn niet getroffen." Het is de vraag hoeveel gebruikers dit daadwerkelijk gaan doen. Op het forum zeggen verschillende gebruikers af te zien van het verdere gebruik van AVG.

Herhaling van zetten

Het is niet de eerste keer dat AVG Windows lam legt met een foutieve update. In november 2008 zorgde een slecht geprogrammeerde update voor vergelijkbare ellende. Destijds zag de nieuwe versie van AVG het systeembestand user32.dll aan voor een Trojan en stopte het in quarantaine. Ook deze fout zorgde ervoor dat de pc's niet meer wilden opstarten.

Vele duizenden Nederlanders waren het slachtoffer van de AVG-fout. De Nederlandse tak van het bedrijf bood excuses aan. Maar een schadevergoeding zat er niet in, omdat dit door het moederbedrijf "juridisch is afgedekt".