Een moeder heeft Google aangeklaagd omdat haar kind in-app-aankopen kon doen zonder dat er om een wachtwoord werd gevraagd. Dat kan indien korte tijd na het downloaden van een spel al aankopen worden gedaan. De beveiliging gaat pas na een half uur weer werken. In die korte tijd had het kind van de moeder al voor 48 euro aan spullen gekocht in een spel.

Apple moest miljoenen betalen

Iets soortgelijks is Apple al overkomen. Ouders hadden Apple voor de rechter gedaagd nadat kinderen in die korte periode nadat een wachtwoord was ingetoetst onbekommerd aankopen konden doen in de App Store. Apple heeft die zaak verloren en moest 34 miljoen dollar aan de ouders betalen.

Apple heeft daarop besloten het wachtwoordvrije kwartiertje te schrappen en ook Google komt nu met een dergelijke maatregel. Google laat nu de gebruiker de keuze tussen het nooit vragen om een wachtwoord, het 30 minuten wachtwoordvrije periode en het altijd vragen naar een wachtwoord. De nieuwe settings zijn via een update afgelopen weekeinde beschikbaar gekomen.