Gebruikers van Windows 7 en Windows Server 2008 R2 klagen sinds Patch Tuesday vorige week over het rebooten van systemen. Naar nu blijkt is een update die SHA-2 toevoegd aan het besturingssysteem het probleem. Microsoft trekt de update terug en vraagt gebruikers die het al hebben geïnstalleerd, deze weer te verwijderen.

Geen Patch Tuesday maar Update Tuesday

De update is onderdeel van hetgeen vroeger heette Patch Tuesday en sinds enkele maanden nu door Microsoft Update Tuesday wordt genoemd. De naamsverandering moet volgens Microsoft meer de aard van de maandelijkse downloadsessie aanduiden, aangezien er niet alleen meer patches worden uitgebracht, maar ook updates.

De problematische security update 2949927 is daar een van: het moet Windows 7 en Windows Servers 2008 R2 updaten naar het gebruik van SHA-2, in plaats van het nu gebruikte maar onveilige SHA-1. Microsoft zegt "het gedrag" van de update te bestuderen en heeft de links ernaar uit het Download Center gehaald.

Terugtrekwoensdag?

Of je het nu patch of update noemt, het gaat regelmatig fout op de maandelijkse dinsdag, waarna Microsoft halsoverkop weer patches moet intrekken. In augustus werd een deel van de patches voor Windows 8.1 teruggetrokken omdat ze er voor zorgden dat het besturingssysteem niet meer opstartte. Volgens criticasters heeft Microsoft zijn testprocedures voor patches niet op orde.