De update moet het onmogelijk maken dat gebruikers van Vista de productactivatie overslaan. Deze ingebouwde beveiliging verplicht gebruikers om hun exemplaar van Vista binnen dertig dagen te registreren.

Microsoft lanceerde Vista voor bedrijven eind vorige maand. Vrijwel meteen doken er berichten op over hacks om de antikopieerbeveiliging van het besturingssysteem te omzeilen.

"De laatste weken hebben we diverse pogingen voorbij zien komen om de productactivatie van Vista te omzeilen", geeft Microsoft toe op het 'Windows Genuine Advantage'-blog.

Eén van de manieren waarop de activatie omzeild kan worden, is door het samenvoegen van bestanden van een release candidate (rc) versie en een ready to market-versie van Vista. Microsoft typeert deze work around als 'frankenbuild'.

Door de update voor Vista vallen de 'frankenbuild'-systemen door de mand, zo is de verwachting van de softwaregigant uit Redmond. De 'frankenbuild'-versies van Vista hebben immers alleen een 'key' voor een rc-versie en die is niet geldig voor de rtm-versie.

Gebruikers die hun versie van Vista niet binnen dertig dagen laten valideren, krijgen een beperkte versie van het besturingssysteem voorgeschoteld. Zo kunnen ze nog maar een uur over het web surfen. Bron: Techworld