Microsoft zegt nu dat het de november-update van Windows 10 van zijn downloadsite heeft gehaald omdat die onbedoeld je privacy-instellingen verandert. De update zou ervoor zorgen dat adverteerders je weer konden volgen tijdens het gebruik van applicaties en je pc zou informatie lekken via onder meer Bluetooth, meldt de IDG Nieuwsdienst.

Het probleem zou door Microsoft inmiddels zijn gefixt. Opvallend is wel dat het bedrijf tevens meldt dat het in de komende dagen gaat zorgen dat de instellingen van de gebruikers die door de bug zijn getroffen weer worden hersteld. Hoe dat dan gaat gebeuren, blijft onduidelijk.

Onduidelijkheid blijft rond rare bug

Ook opvallend is dat Microsoft zegt dat het gaat om "een extreem klein aantal gebruikers" die door de bug is getroffen. Wat de oorzaak is van de bug blijft in nevelen gehuld, en daardoor is het ook onduidelijk waarom het alleen maar zou gaan om een "extreem klein aantal" machines.

Microsoft haalde eerder deze week de november-update al van de downloadsite voor professionals af. Daar ontstond veel reuring over, omdat mensen die niet afhankelijk wilden zijn van de gefaseerde (en dus wat tragere) uitrol van updates via Windows Update, de nieuwste bestanden van die downloadsite konden afhalen. De hier genoemde bug zou een van de redenen zijn dat Microsoft de november-update (1511) niet meer via de site aanbiedt.