Uit een nieuwe meting van developer.android.com blijkt dat meer dan een kwart van alle actieve Android-gebruikers nog versie 4.4 (Kitkat) van Android gebruikt. Android 7.0 (Nougat) wordt door slecht 0,3 procent gebruikt en versie 7.1 door minder dan 0,1 procent.

Met alle veiligheidslekken die er de afgelopen jaren zijn ontdekt zou je denken dat de gemiddelde smartphone-fabrikant het updatebeleid aan zou scherpen maar niets is minder waar en van de beloftes om toestellen vaker te updaten en langer te ondersteunen komt maar weinig terecht.

We schreven gisteren al even over de verschillende features die Android zou kunnen overnemen van Google's Pixel en hopen dat het modulair updaten van Pixel heel snel een weg vindt naar Android. Maar zelfs als dat het geval is, zal het nog jaren duren voordat de gemiddelde gebruiker up to date is.

Zelfs bij Cyanogenmod beginnen de eerste haarscheurtjes te ontstaan. Deze organisatie werkt aan custom roms voor verschillende Android-smartphones (gebruikers moeten deze meestal zelf flashen) en "backport" veiligheidsupdates naar oudere versies van Android (meestal tot aan Kitkat). Maar aangezien er daar ook aardig wat ontslagen zijn gevallen, worden veel oudere roms niet meer onderhouden met alle gevolgen van dien.

En hoe zit het met jouw Android-apparatuur?

Welke versie van Android draai jij?
Ice Cream Sandwich of lager < 4.0.x
Jellybean 4.1.x - 4.3
Kitkat 4.4.x
Lollipop 5.x
Marshmallow 6.x
Nougat 7.x
Ik gebruik geen Android
Survey Maker