De omstreden betaalmuur van de New York Times, die 40 miljoen dollar kostte, is zo lek als een zeef. De nieuwste methode om onbeperkt en onbetaald artikelen te lezen is ook de simpelste. Normaliter mogen bezoekers 20 artikelen gratis per maand lezen. Daarna toont de site een pop-up met het verzoek te registreren en te betalen.

Url aanpassen, klaar

Op de achtergrond wordt het gewenste artikel wel al geladen, en dat is een grote zwakte van het systeem. Die pagina’s hebben namelijk een speciale string in de url: “gwh=” en dan een code erachter. Wie deze string simpelweg verwijdert, krijgt het hele artikel te zien, zonder verdere pop-up. Dat meldt Mashable. Webwereld heeft de methode geverifieerd.

Bij het volgende artikel verschijnt de pop-up wel weer. Om dat te voorkomen volstaat het legen van de browser cache voor de site. Vorige week bleek al dat de betaalmuur met een paar regeltjes code was neer te halen.

De uitgever van de beroemdste krant ter wereld heeft ook bewust gaten in de dure muur gelaten. Wie via sociale media als Facebook of Twitter komt krijgt altijd een volledig artikel te zien, ook al zit de bezoeker al aan de tax van 20 gratis artikelen per maand.

Lekke iPad-apps

De laatste tijd experimenteren weer veel kranten met betaalde content online. De site van Het Nederlands Dagblad verdwijnt bijvoorbeeld achter een betaalmuur en krijgt daar 3,5 ton subsidie voor. Ook de nieuwe site van het Financieele Dagblad wordt bij oplevering waarschijnlijk geheel betaald. Verschillende Nederlandse kranten hebben ook betaalde iPad-apps. Maar ook die content bleek eenvoudig binnen te halen.