De paniek over het ongepatchte IE-gat waar Webwereld maandagochtend over berichtte slaat toe. Universiteiten en hogescholen in Nederland rollen massaal alternatieve browsers uit zodat studenten en medewerkers Internet Explorer niet hoeven te gebruiken. Uit een rondgang van Webwereld blijkt dat er op de meeste personeelsnetwerken geen alternatief voorhanden is. Daarom wordt vandaag in allerijl Firefox uitgerold.

Niet op links klikken

De Universiteit van Amsterdam gebruikt vanaf morgen Firefox. Het interne netwerk is geoptimaliseerd voor Internet Explorer, dus voor deze sites werkt personeel gewoon door met IE. Voor alle overige sites is de oplossing simpel: niet internetten, want Firefox wordt vannacht pas uitgerold op het netwerk.

Vandaag krijgt het personeel een pop-up waarin wordt geadviseerd vandaag geen sites te bezoeken. Omdat IE de standaardbrowser is, mogen medewerkers ook niet op links in e-mails klikken. Via de helpdesk kunnen ze in geval van nood een andere browser laten installeren.

“Als medewerkers internet toch hard nodig hebben, kunnen ze het informatiecentrum bellen", vertelt voorlichter Laura Erdtsieck. “Dan wordt er meteen een alternatieve browser geïnstalleerd waarmee er wel veilig gesurft kan worden." Voor het studentennetwerk is Firefox wel beschikbaar, maar omdat ook hier IE de standaardbrowser is, worden studenten geïnformeerd met een pop-up.

Geoptimaliseerd voor IE

Voor medewerkers van de Universiteit Utrecht is vandaag Firefox uitgerold naar de standaardapplicaties. De universiteit waarschuwt in een paniekmail naar het personeel dat mogelijk niet alle plug-ins en websites naar behoren werken en dat favorieten zullen ontbreken.

Personeel wordt aangeraden van deze browser gebruik te maken, behalve als ze interne sites van de universiteit gebruiken. Die zijn namelijk geoptimaliseerd voor IE. Medewerkers moeten dus de komende dagen twee browsers naast elkaar gebruiken.

Tweede Kamer wil uitleg

De paniek over het 0-day-lek slaat niet alleen bij scholen toe. Het gebruik van Internet Explorer wordt ontraden door de Duitse overheid en de Consumentenbond. Het nationale cybercentrum NCSC raadt juist aan het gat in IE af te dekken. Microsoft heeft daarvoor een tool uitgebracht en de echte patch wordt morgen rond 19.00 uur verwacht.

Ook de Tweede Kamer stelt nu vragen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid over het IE-gat. SP-lid Sharon Gesthuizen wil weten waarom Nederlanders niet daadkrachtiger zijn gewaarschuwd over het lek, zoals Duitsland dinsdag wel deed.