Een Engelsman kon zomaar een filiaal van de Barclays Bank in Londen binnenlopen en een KVM-apparaat aan een pc hangen door zich voor te doen als IT-medewerker. De KVM-switch had toegang tot een 3G-router. Daardoor konden de bendeleden op afstand de pc bedienen. In totaal werd 1,3 miljoen Britse pond weggesluisd, waarvan overigens een groot deel alweer terecht is. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Inmiddels heeft de politie acht mensen aangehouden, allen uit Engeland. De mannen hadden de diefstal van het geld op 5 april gepleegd, maar de bank zegt nu dat de fraude al direct op dezelfde dag is opgemerkt en dat daardoor een groot deel van het geld kon worden achterhaald.

Eerder al vergelijkbare bankroof

Opvallend is dat de politie vorige week nog twaalf mensen aanhield die eenzelfde diefstal pleegde, eveneens met behulp van een KVM-switch, bij een Londens filiaal van de Spaanse bank Santander.

De Scotland Yard doet onderzoek naar mogelijke verbanden tussen de twee gelijkende diefstallen. De nu aan gehouden acht mannen zitten voorlopig vast op verdenking van samenspanning van diefstal van de Barclays Bank en het oplichten van andere banken.

Volgens de politie gaat het om een goed georganiseerd crimineel netwerk met grote technische capaciteiten gecombineerd met kennis van het binnendringen en benutten van beveiligde banksystemen.